CBSE Class –VII Mathematics
NCERT Solutions
Chapter 1 Integers (Ex. 1.1)
NCERT Solutions
Chapter 1 Integers (Ex. 1.1)
Question 1. Following number line shows the temperature in degree Celsius {
C} at different places on a particular day:

(a) Observe this number line and write the temperature of the places marked on it.
(b) What is the temperature difference between the hottest and the coldest places among the above?
(c) What is the temperature difference between Lahulspiti and Srinagar?
(d) Can we say temperature of Srinagar and Shimla taken together is less than the temperature at Shimla? Is it also less than the temperature at Srinagar?
(b) What is the temperature difference between the hottest and the coldest places among the above?
(c) What is the temperature difference between Lahulspiti and Srinagar?
(d) Can we say temperature of Srinagar and Shimla taken together is less than the temperature at Shimla? Is it also less than the temperature at Srinagar?
Answer: (a) The temperature of the places marked on it is:
Places |
Temperature |
Bangalore |
22o C |
Ooty |
14o C |
Shimla |
5o C |
Srinagar |
-2o C |
Lahulspiti |
-8o C |
(b) The temperature of the hottest place Bangalore = 22o C
The temperature of the coldest place Lahulspiti = -8o C
Difference = 22o C - ( -8o C) = 22o C + 8o C = 30o C
(c)The temperature of Srinagar = -2o C
The temperature of Lahulspiti = -8o C
Difference = -2o C - (-8o C) = -2o C + 8o C = 6o C
(d)The temperature of Srinagar and Shimla = -2o C + 5o C = 3o C
The temperature at Shimla = 5o C
Therefore, 3o C < 5o C
Thus, temperature of Srinagar and Shimla taken together is less than the temperature at Shimla.
Now, Temperature of Srinagar = -2o C
Therefore, 3oC > -2o C
No, it is not less than the temperature at Srinagar.
Question 2. In a quiz, positive marks are given for
correct answers and negative marks are given for incorrect answers. If
jack’s scores in five successive rounds were 25, – 5, – 10, 15 and 10,
what was his total at the end?
Answer: Jack’s scores in five successive rounds are 25, - 5, - 10,15 and 10.
Total marks got by Jack = 25 + (- 5) + (-10) + 15 + 10 = 25 - 5 - 10 +15 + 10
= 25 – 15 + 25 = 35
Thus, 35 marks are got by Jack in a quiz.
Question 3. At Srinagar temperature was -5oC on Monday and then it dropped by 2oC on Tuesday. What was the temperature of Srinagar on Tuesday? On Wednesday, it rose by 4oC. What was the temperature on this day?
Answer: On Monday, temperature at Srinagar = -5oC
On Tuesday, temperature dropped = 2oC
Temperature on Tuesday = -5oC - 2oC = -7oC
On Wednesday, temperature rose up =
Temperature on Wednesday =
Thus, temperature on Tuesday and Wednesday was
and
respectively.
Question 4. A plane is flying at the height of 5000 m
above the sea level. At a particular point, it is exactly above a
submarine floating 1200 m below the sea level. What is the vertical
distance between them?

Answer: Height of a plane above the sea level = 5000 m
Floating a submarine below the sea level = 1200 m
The vertical distance between the plane and the submarine = 5000 + 1200 = 6200 m
Thus, the vertical distance between the plane and the submarine is 6200 m.
Question 5. Mohan deposits Rs. 2,000 in his bank
account and withdraws Rs. 1,642 from it, the next day. If withdrawal of
amount from the account is represented by a negative integer, then how
will you represent the amount deposited? Find the balance in Mohan’s
accounts after the withdrawal?
Answer: Deposit amount = Rs. 2,000 and Withdrawal amount = Rs. 1,642
Balance = 2,000 – 1,642 = Rs. 358
Thus, the balance in Mohan’s account after withdrawal is Rs. 358.
Question 6. Rita goes 20 km towards east from a
point A to the point B. From B, she moves 30 km towards west along the
same road. If the distance towards east is represented by a positive
integer then, how will you represent the distance travelled towards
west? By which integer will you represent her final position from A?
Answer : According to the number line, Rita moves
towards east is represented by a positive integer. But she moves in
opposite direction means Rita moves west, is represented by negative
integer.
Distance from A to B = 20 km
Distance from B to C = 30 km
Distance from A to C = 20 – 30 = –10 km
Thus, Rital is at final position from A to C is –10 km.
Question 7. In a magic square each row, column and diagonal have the same sum. Check which of the following is a magic square.
(i)
5 | -1 | 4 |
-5 | -2 | 7 |
0 | 3 | -3 |
(ii)
1 | -10 | 0 |
-4 | -3 | -2 |
-6 | 4 | -7 |
Answer: (i) Taking rows 5 + (–1) + (–4) = 5 – 5 = 0
(–5) + (–2) + 7 = –7 + 7 = 0
0 + 3 + (–3) = 3 – 3 = 0
Taking columns 5 + (–5) + 0 = 5 – 5 = 0
(–1) + (–2) + 3 = –3 + 3 = 0
(–4) + 7 + (–3) = 7 – 7 = 0
Taking diagonals 5 + (–2) + (–3) = 5 – 5 = 0
(–4) + (–2) + 0 = –6
This box is not a magic square because all the sums are not equal.
(ii) Taking rows 1 + (–10) + 0 = 1 – 10 = –9
(–4) + (–3) + (–2) = –7 – 2 = –9
(–6) + 4 + (–7) = –2 – 7 = –9
Taking columns 1 + (–4) + (–6) = 1 – 10 = –9
(–10) + (–3) + 4 = –13 + 4 = –9
0 + (–2) + (–7) = 0 – 9 = –9
Taking diagonals 1 + (–3) + (–7) = 1 – 10 = –9
0 + (–3) + (–6) = –9
This box is magic square because all the sums are equal.
Question 8.Verify
for the following values of and
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Answer: (i) Given:
We have
Putting the values in L.H.S. =
= 21 + 18 = 39
Putting the values in R.H.S. =
= 21 + 19 = 39
Since, L.H.S. = R.H.S Hence, verified.
(ii) Given:
We have
Putting the values in L.H.S. =
= 118 + 125 = 243
Putting the values in R.H.S. =
= 118 + 125 = 243
Since, L.H.S. = R.H.S Hence, verified.
(iii) Given:
We have
Putting the values in L.H.S. =
= 75 + 84 = 159
Putting the values in R.H.S. =
= 75 + 84 = 159
Since, L.H.S. = R.H.S Hence, verified.
(iv) Given:
We have
Putting the values in L.H.S. =
= 28 + 11 = 39
Putting the values in R.H.S. =
= 28 + 11 = 39
Since, L.H.S. = R.H.S Hence, verified.
Question 9. Use the sign of >, < or = in the box to make the statements true:
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
Answer: (a)
(b)
(c)
(d)
(e)
Question 10. A water tank has steps inside it. A
monkey is sitting on the topmost step (i.e., the first step). The water
level is at the ninth step:

(i) He jumps 3 steps down and then jumps back 2 steps up. In how many jumps will he reach the water level?

(i) He jumps 3 steps down and then jumps back 2 steps up. In how many jumps will he reach the water level?
(ii) After drinking water, he wants to go back. For this, he jumps 4
steps up and then jumps back 2 steps down in every move. In how many
jumps will he reach back the top step?
(iii) If the number of steps moved down is represented by negative
integers and the number of steps move up by positive integers, represent
his moves in part (i) and (ii) by completing the following:
(a)
(a)
(b)
In (a) the sum
represent going down by eight steps. So, what will the sum 8 in (b) represent?
Answer: (i) He jumps 3 steps down and jumps back 2 steps up. Following number ray shows the
jumps of monkey:

First jump = 1 + 3 = 4 steps Second jump = 4 – 2 = 2 steps
Third jump = 2 + 3 = 5 steps Fourth jump = 5 – 2 = 3 steps
Fifth jump = 3 + 3 = 6 steps Sixth jump = 6 – 2 = 4 steps
Seventh jump = 4 + 3 = 7 steps Eighth jump = 7 – 2 = 5 steps
Ninth jump = 5 + 3 = 8 steps Tenth jump = 8 – 2 = 6 steps
Eleventh jump = 6 + 3 = 9 steps
He will reach ninth steps in 11 jumps.
(ii) He jumps four steps and them jumps down 2 steps. Following number ray shows the
jumps of monkey:

Thus monkey reach back on the first step in fifth jump.
(iii) (a)
(b)
Thus, sum 8 in (b) represents going up by eight steps.
CBSE Class –VII Mathematics
NCERT Solutions
Chapter 1 Integers (Ex. 1.2)
NCERT Solutions
Chapter 1 Integers (Ex. 1.2)
Question 1. Write down a pair of integers whose:
(a) sum is -7 (b) difference is -10 (c) sum is 0
Answer: (a) One such pair whose sum is -7 : ( -5, -2) (-10, 3)
(b) One such pair whose difference is -10: (-2, 8 ), (-11, -1)
(c) One such pair whose sum is 0: (5,5) ,(6,6)
Question 2. (a) Write a pair of negative integers whose difference gives 8.
(b) Write a negative integer and a positive integer whose is -5.
(c) Write a negative integer and a positive integer whose difference is -3.
(b) Write a negative integer and a positive integer whose is -5.
(c) Write a negative integer and a positive integer whose difference is -3.
Answer: (a) (-2, -10) (-5, -13)
(b) ( -7, 2), ( -9,4)
(c) ( -1, 2), ( -2, 1)
Question 3. In a quiz, team A scored -40,10, 0 and
team B scores 0, 10, -40 in three successive rounds. Which team scored
more? Can we say that we can add integers in any order?
Answer: Team A scored -40,10, 0
Total score of Team A = -40+10+0 = -30
Team B scored 0, 10, -40
Total score of Team B = 0+10 +(-40) = 0+10 - 40 = -30
Thus, scores of both teams are same.
Yes, we can add integers in any order due to commutative property.
Question 4. Fill in the blanks to make the following statements true:
(i)
(ii)
(iii)17 + ……. = 0
(iv)
(v)
Answer: (i)
[Commutative property]
(ii)
[Zero additive property]
(iii)
(Additive identity]
(iv)
[Associative property]
[Associative property]
CBSE Class –VII Mathematics
NCERT Solutions
Chapter 1 Integers (Ex. 1.3)
NCERT Solutions
Chapter 1 Integers (Ex. 1.3)
Question 1.Find the each of the following products:
(a) 3 x (–1)
(b) (–1) x 225
(c) (–21) x (–30)
(d) (–316) x (–1)
(e) (–15) x 0 x (–18)
(f) (–12) x (–11) x (10)
(g) 9 x (–3) x (–6)
(h) (–18) x (–5) x (–4)
(i) (–1) x (–2) x (–3) x 4
(j) (–3) x (–6) x (2) x (–1)
(b) (–1) x 225
(c) (–21) x (–30)
(d) (–316) x (–1)
(e) (–15) x 0 x (–18)
(f) (–12) x (–11) x (10)
(g) 9 x (–3) x (–6)
(h) (–18) x (–5) x (–4)
(i) (–1) x (–2) x (–3) x 4
(j) (–3) x (–6) x (2) x (–1)
Answer: (a) 3 x (–1) = –3
(b) (–1) x 225 = –225
(c) (–21) x (–30) = 630
(d) (–316) x (–1) = 316
(e) (–15) x 0 x (–18) = 0
(f) (–12) x (–11) x (10) = 132 x 10 = 1320
(g) 9 x (–3) x (–6) = 9 x 18 = 162
(h) (–18) x (–5) x (–4) = 90 x (–4) = –360
(i) (–1) x (–2) x (–3) x 4 = (–6 x 4) = –24
(j) (–3) x (–6) x (2) x (–1) = (–18) x (–2) = 36
(b) (–1) x 225 = –225
(c) (–21) x (–30) = 630
(d) (–316) x (–1) = 316
(e) (–15) x 0 x (–18) = 0
(f) (–12) x (–11) x (10) = 132 x 10 = 1320
(g) 9 x (–3) x (–6) = 9 x 18 = 162
(h) (–18) x (–5) x (–4) = 90 x (–4) = –360
(i) (–1) x (–2) x (–3) x 4 = (–6 x 4) = –24
(j) (–3) x (–6) x (2) x (–1) = (–18) x (–2) = 36
Question 2.Verify the following:
(a) 18 x [7 + (–3)] = [18 x 7] + [18 x (–3)]
(b) (–21) x [(–4) + (–6)] = [(–21) x (-4)] + [(–21) x (–6)]
(b) (–21) x [(–4) + (–6)] = [(–21) x (-4)] + [(–21) x (–6)]
Answer: (a) 18 x [7 + (–3)] = [18 x 7] + [18 x (–3)]
18 x 4 = 126 + (–54)
72 = 72
L.H.S. = R.H.S. Hence verified.
(b) (–21) x [(–4) + (–6)] = [(–21) x (–4)] + [(–21) x (–6)]
(–21) x (–10) = 84 + 126
210 = 210
L.H.S. = R.H.S. Hence verified.
Question 3. (i) For any integer
what is
equal to?
(ii) Determine the integer whose product with
is:
(a) –22
(b) 37
(c) 0
Answer: (i)
where
is an integer.
(ii) (a)
(b)
(c)
Question 4. Starting from
write various products showing some patterns to show
Answer:
,
,
,
Thus, we can conclude that this pattern shows the product of one
negative integer and one positive integer whereas the product of two
negative integers is a positive integer.
Question 5. Find the product, using suitable properties:
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
(f)
(g)
(h)
Answer: (a)
[Distributive property]
480
(b)
[Commutative property]
(c)
[Commutative property]
(d)
[Distributive property]
(e)
[Distributive property]
(f)
[Distributive property]
(g)
[Distributive property]
493
(h)
57 x 19 + 57 x 1
57 x (19 + 1) [Distributive property]
57 x 20 = 1140
Question 6. A certain freezing process requires that room temperature be lowered from 400C at the rate of 5oC every hour. What will be the room temperature 10 hours after the process begins?
Answer: Given: Present room temperature = 40oC
Decreasing the temperature every hour = 5oC
Room temperature after 10 hours = 40oC + 10 x (–5oC )
= 40oC – 50oC
= – 10oC
Thus, the room temperature after 10 hours is – 10oC after the process begins.
Question 7. In a class test containing 10 questions, 5 marks are awarded for every correct answer and
marks are awarded for every incorrect answer and 0 for questions not attempted.
(i) Mohan gets four correct and six incorrect answers. What is his score?
(ii) Reshma gets five correct answers and five incorrect answers, what is her score?
(iii) Heena gets two correct and five incorrect answers out of seven questions she attempts. What is her score?
Answer: (i) Mohan gets marks for four correct questions = 4 x 5 = 20
He gets marks for six incorrect questions = 6 x (–2) = –12
Therefore, total scores of Mohan = (4 x 5) + [6 x (–2)]
= 20 – 12 = 8
Thus, Mohan gets 8 marks in a class test.
(ii) Reshma gets marks for five correct questions = 5 x 5 = 25
She gets marks for five incorrect questions = 5 x (–2) = –10
Therefore, total score of Resham = 25 + (–10) = 15
Thus, Reshma gets 15 marks in a class test.
(iii) Heena gets marks for two correct questions = 2 x 5 = 10
She gets marks for five incorrect questions = 5 x (–2) = –10
Therefore, total score of Resham = 10 + (–10) = 0
Thus, Reshma gets 0 marks in a class test.
Question 8. A cement company earns a profit of Rs. 8 per bag of white cement sold and a loss of Rs. 5 per bag of grey cement sold.
(a) The company sells 3,000 bags of white cement and 5,000 bags of grey cement in a month. What is its profit or loss?
(b) What is the number of white cement bags it must sell to have
neither profit nor loss. If the number of grey bags sold is 6,400 bags.
Answer: Given: Profit of 1 bag of white cement = Rs. 8
And Loss of 1 bag of grey cement = Rs. 5
(a) Profit on selling 3000 bags of white cement = 3000 x 8 = Rs. 24,000
Loss of selling 5000 bags of grey cement = 5000 x Rs. 5 = Rs. 25,000
Since Profit < Loss
Therefore, his total loss on selling the grey cement bags = Loss – Profit
= 25,000 – 24,000
= Rs. 1,000
Thus, he has lost of Rs. 1,000 on selling the grey cement bags.
(b) Let the number of bags of white cement be
According to question, Loss = Profit
5 x 6,400 =
x 8
= 5000 bags
Thus, he must sell 4000 white cement bags to have neither profit nor loss.
Question 9. Replace the blank with an integer to make it a true statement:
(a)
(b)
(c)
(d)
Answer: (a)
(b)
(c)
(d)
CBSE Class –VII Mathematics
NCERT Solutions
Chapter 1 Integers (Ex. 1.4)
NCERT Solutions
Chapter 1 Integers (Ex. 1.4)
Question 1. Evaluate each of the following:
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
(f)
(g)
(h)
(i)
Answer: (a)
=
(b)
=
(c)
=
(d)
=
(e)
=
(f)
=
(g)
=
(h)
=
(i)
=
Question 2. Verify that
for each of the following values of and
(a)
(b)
Answer: (a) Given:
Putting the given values in L.H.S. =
=
Putting the given values in R.H.S. =
=
Since, L.H.S.
R.H.S.
Hence, verified.
(b) Given:
Putting the given values in L.H.S. =
=
Putting the given values in R.H.S. =
=
Since, L.H.S.
R.H.S.
Hence, verified.
Question 3. Fill in the blanks:
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
(f)
(g)
(h)
Answer: (a)
(b)
(c)
(d)
(e)
(f)
(g)
(h)
Question 4. Write five pairs of integers
such that One such pair is because
Answer: (i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)
Question 5. The temperature at noon was 10oC above zero. If it decreases at the rate of 2oC per hour until mid-night, at what time would the temperature be 8oC below zero? What would be the temperature at mid-night?
Answer: Following number line is representing the temperature:

The temperature decreases 2oC = 1 hour
The temperature decreases 1oC =
hour
The temperature decreases 18oC =
= 9 hours
Total time = 12 noon + 9 hours = 21 hours = 9 pm
Thus, at 9 pm the temperature would be 8oC below 0oC.
Question 6. In a class test (+3) marks are given for every correct answer and
marks are given for every incorrect answer and no marks for not attempting any question.
(i)Radhika scored 20 marks. If she has got 12 correct answers, how many questions has she attempted incorrectly?
(ii)Mohini scores
marks in this test, though she has got 7 correct answers. How many questions has she attempted incorrectly?
Answer: (i) Marks given for one correct answer = 3
Marks given for 12 correct answers = 3 x 12 = 36
Radhika scored 20 marks.
Therefore, Marks obtained for incorrect answers = 20 – 36 = –16
Now, marks given for one incorrect answer = –2
Therefore, number of incorrect answers =
Thus, Radhika has attempted 8 incorrect questions.
(ii) Marks given for seven correct answers = 3 x 7 = 21
Mohini scores = –5
Marks obtained for incorrect answers = = –5 – 21 = –26
Now, marks given for one incorrect answer = –2
Therefore, number of incorrect answers =
Thus, Mohini has attempted 13 incorrect questions.
Question 7. An elevator descends into a mine shaft at the rate of 6 m/min. If the descent starts from 10 above the ground level, how long will it take to reach
m?
Answer: Starting position of mine shaft is 10 m above the ground but it moves in opposite direction so it travels the distance (–350) m below the ground.
So total distance covered by mine shaft = 10 m – (–350) m = 10 + 350 = 360 m
Now, time taken to cover a distance of 6 m by it = 1 minute
So, time taken to cover a distance of 1 m by it =
minute
Therefore, time taken to cover a distance of 360 m =
= 60 minutes = 1 hour
(Since 60 minutes = 1 hour)
Thus, in one hour the mine shaft reaches –350 below the ground.
No comments:
Post a Comment